tiistai 6. tammikuuta 2015


Työssäoppiminen Lindexillä


Olin 10.11 - 23.12.2014 työssäoppimassa Lindexillä. Työssäoppiminen alkoi hyvin, ensimmäisinä päivinä järjestelin hyllyjä mm. laittamalla vaatteita kokojärjestykseen (pienimmästä suurimpaan) ja värijärjestykseen (vaaleasta tummaan) sekä tasoittamalla henkareiden välit siisteiksi. Pääsin myös melkeen heti tutustumaan Lindexin varastoon, jossa kooditin tuotteita laittamalla ne järjestykseen hintalapussa olevan koodin mukaan. Parin päivän päästä Lindexin henkilökunta alkoi tulla tutuksi ja kaikki olivat tosi mukavia sekä ottivan hyvin vastaan. 
Noin viikon jälkeen työskentely alkoi sujua aika luontevasti. Koska tein pääasiassa vain visualistin hommia työpäivät olivat aina tosi erillaisia. Pääsin hetken Lindexillä oltuani jo tekemään näyteikkunoita, pöytiä ja mm. ikkunateippauksia. Minun lisäksi samaan aikaan Lindexillä oli yhdeksän muuta harjoitteliaa, mutta töitä tuntui silti riittävän sopivasti ja monipuolisesti kaikille.


TYÖ PUKEUTUMINEN:

Lindexin työntekiät ja harjoitteliat saavat käyttää normaaleja arkiasujaan töissä kunhan ne ovat siistit ja asialliset, eli erillistä työsua ei ole. Jokaisella työntekiällä on kyltti joka kiinnitettii paitaan vasemmalle puolelle. Kyltissä lukee työtehtävä ja etunimi. Meikeillä ja hiuksilla ei ole väliä, mutta näkyviä tatuointeja tai lävistyksiä ei saanut olla. 


ASIAKASPALVELU:

Lindexillä on tärkeää että jokaista asiakasta tervehditään ja aina tarpeen tullessa autetaan. Jos en itse osannut asiakasta auttaa, niin kävin hakemassa kokeneemman myyjän apuun. Asiakkaan kiittäminen on myös todella tärkeää ja muutenkin yleinen kohtelias käytös.


NÄYTEIKKUNAT JA IKKUNATEIPPAUS:

Aloitin uuden näyteikkunan teon tietenkin purkamalla vanhan ikkunan, ja laittamalla vanhassa ikkunassa olleet vaatteet takaisin myyntiin (henkarointi ja hälytys). Puhdistin teippiharjalla näyteikkunan lattialla olevan maton ja pyyhin rätillä ja saippuavedellä tahrat pois ikkunan molemmin puolin. Minun kanssa työskenteli myös Lindexin visualisti, joka laittoi näyteikkunan seinälle tarvittavat julisteet ja muut koristeet samalla kun kävin silittämässä mallinukeille uudet vaatteet. Silittäminen oli tosi tarkkaa puuhaa, mutta ajan kanssa se muuttui helpommaksi. Sen jälkeen laitoimme yhdessä ikkunateipit. Kiinnitimme ikkunateipit saippuavettä ja lastaa käyttäen. Saippuavettä suihkuteltiin ikkunaan siihen kohtaan mihin teippi oli tulossa ja sen jälkeen teippi aseteltiin saippuaveden päälle, joka käytännössä liimasi teipin ikkunaan. Tämän jälkeen teippi on vielä liikuteltavissa, joten asettamisen jälkeen sen voi rauhassa suoristaa tai esimerkiksi siirtää paremmalle paikalle. Kun teippi on aseteltu ikkunaan hyvin se vedetään lastan kanssa siististi niin, että teipin ja ikkunan väliin ei jää saippuavettä. 
Ikkunateippausten jälkeen puin mallinuket. Puin ne myymälässä, mutta syrjässä jotten olisi asiakkaiden tiellä. Aluksi pukeminen oli vaikeaa. Käsien iroittaminen ja takaisin laitto ei aina onnistunut, nuket painiovat jonkun verran ja niiden nosteleminen oli haastavaa mutta kun olin hetken jo nukkeja laittanut kuntoon, työ helpottui huomattavasti. Mallinukkejen pukemisen ja stailauksen jälkeen kannoin nuket näyteikkunaan ja asettelimme ne yhdessä paikoilleen. Sen jälkeen hain varastosta muut näyteikkunaan kuuluvat tavarat kuten esimerkiksi puiset/ kiviset laatikot, joiden päälle laitettii vaatteita ja asusteita kauniisti sommiteltuna. Viimeisenä etsin myymälästä ikkunan kaikkien tuotteiden hinnat ja tein hintalaput, jotka vein lopuksi ikkunaan.


KEY AREAT JA JULISTEIDEN RIPUSTAMINEN:

Key areoiden, eli pöytien tekemisen aloitin myös purkamalla vanhan pöydän ja laittamalla mallinukkejen vanhat vaattet takaisin myyntiin. Ylensä sen jälkeen silitin nukkejen vaatteet. Lasten key areoilla on Lindexillä kaksi nukkea ja naisten key arealla viisi. Samalla kun silitin vaatteita joku toinen harjoittelia tai työntekiä etsi key arealle viikattavat vaattet ja muut tuotteet ja laittoi ne kuntoon. Silittämisen jälkeen pyyhin pölyt key arean pöydiltä ja viikatut vaatteet aseteltiin paikoilleen samalla kun puin mallinuken kuntoon. Mallinukkejen pukemisen jälkeen ne nostettii key arean pöydille niille tarkotetuille paikoille. Tämän jälkeen ripustin key arealle kuuluvan julisteen. Hain julisteen taukotilasta ja asetin molempiin päätyhyin muoviliuskat joihin kiinnitin viirikoukut, Myymälän katossa oleviin listoihin laitoin tikkaiden avulla koukut kohtiin joihin juliste haluttiin roikkumaan. Koukkuihin kiinnitin jet snapit, eli vieterimäiset huomaamattomat ns. narut joita saa venyttämällä pidemmiksi. Kiinnitin julisteen viirikoukut jet snappeihin ja venyt niitä niin että sain julisteen hyvälle korkeudelle, Key area viimeisteltiin laittamalla asusteet ja viikatut vaatteet suoriin linjoihin. 


ALE:

Työssäoppimis aikamme sioittui sopivasti joulualennuksien kohdalle. Tulin töihin parituntia aikasemmin kyseisenä päivänä kiinnittämään ale viirejä. Niihin kuului suurempi juliste, jossa luki sale ja pienempi juliste johon oli ilmoitettu ale prosentti suomeksi ja ruotsiksi joka kiinnitettii c-koukkujen avulla suurempaa julisteeseen. Suurempi juliste kiinnitettii jet snappejen avulla katossa oleviin listoihin ale telineen päälle. Jokainen alennuksessa oleva tuote merkittiin, että myyjä tunnistaisi sen kassalla. Merkintä oli punainen viiva hintalappuun. Joihinkin tuotteisiin saatettiin myös laittaa ale tarra jossa luki esimerkiksi 50%. Ale telineisiin kiinnitettiin ale taulukko auttamaan asiakkaita. Ale taulukossa ilmoitetaan telineissä olevien tuotteiden alennettu hinta. 


HENKARIT JA HENKAROINTI:

Lindexsillä lähes joka eri vaatemallilla on oma henkarinsa. Lasten, naisten ja vauvojen henkarit olivat erikseen. Miesten vaatteita Lindexillä ei myydä. 

Lasten henkarit:

Paitahenkari: paitahenkareihin tulee t-paidat, pitkähihaiset paidat, hupparit ja neuleet. 
Housuhenkarit: housuhenkareihin tulee housut. Tyttöjen housut kiinnitetään henkariin niin, että henkarin pidike on kiinni housujen taka -ja etupuolella. Poikien henkarit kiinnitetään niin, että pidike on kiinni vain housujen takapuolella. 
Toppihenkarit: toppihenkareihin kuuluu topit.

Naisten henkarit:

Paitahenkari: paitahenkareihin tulee t-paidat ja normaalit pitkähihaiset paidat.
Housuhenkari: housuhenkareihin kuuluu housut ja ne kiinnitetään housujen taka-ja etupuoleen.
Neulehenkari: neulehenkareihin tulee neuleet. Neulehenkari eroaa paitahenkarista niin, että se on paksumpi mikä mahdollistaa neuleen pysymisen henkarissa paremmin.
Toppihenkari: toppihenkareihin kuuluu topit.


TUOTTEIDEN KOOT:

Lindexsillä on lasten osastolla kolme eri kokohaarukkaa.

Vauvojen vaatteet ovat kokoa 44-86
Pienten tyttöjen ja poikien vaatteet ovat kokoa 92-122
Isojen tyttöjen ja poikien vaateet ovat kokoa 128-170

Naisten vaatteiden koot:

Koot on  34  36  38  40  42  44  46 
tai  XS  S  M  L 

34 vastaa kokoa XS, 36 ja 38 vastaa kokoa S, 40 ja 42 vastaa kokoa M ja 44 ja 46 vastaa kokoa L.

Lindexillä on myös Generous mallisto suurempia kokoja tarvitseville naisille:

Koot on  44  46  48  50  52  54  56
tai  L  XL  2XL  3XL

44 ja 46 vastaa kokoa L, 48 ja 50 vastaa kokoa XL, 52 ja 54 vastaa kokoa 2XL ja 56 vastaa kokoa 3XL.



Työssäoppimisjakso meni mielestäni tosi hyvin ensimmäiseksi jaksoksi. Opin paljon uutta visualistin töistä sekä myynnistä ja asiakaspalvelusta. Aluksi oli hieman vaikeuksia auttaa asiakkaita kun ei oikein tuntenut myymälää tai tuotteita, mutta loppua kohti sekin helpottui tosi paljon. Mieleisintä työssäoppimisessa oli ehdottomasti ikkunoiden ja pöytien tekeminen ja mallinukkejen pukeminen sekä stailaus. Lindexillä oli tosi hyvä ilmapiiri, kaikki työntekiät ja harjoitteliat tulivat hyvin toimeen!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti